ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Όλες οι φωτογραφίες παραδοσιακών, εκκλησιαστικών και χειροποίητων κοσμημάτων των blog και του facebook ανήκουν στο εργαστήριο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ και απαγορεύεται η εμπορική χρήση τους (αφίσες, ημερολόγια κλπ) δίχως να ζητηθεί πρώτιστα άδεια και δίχως αναφορά του εργαστηρίου σύμφωνα με το νόμο 2121/92 περί πνευματικών δικαιωμάτων. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο με αναφορά του εργαστηρίου με ενεργό link και του φωτογράφου όπου αναφέρεται. Η αφαίρεση λογοτύπου διώκεται αυστηρά από το νόμο.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟ-ΕΥΒΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΦΟΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΧΑΔΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Το Σάββατο 8 Αυγούστου 2015, η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου και ο χρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης παρουσίασαν την βόρειο-ευβοϊκή παραδοσιακή κληρονομιά στη Λιχάδα Ευβοίας, προσκεκλημένοι του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λιχάδος.
5
Στα πλαίσια των διήμερων εορτασμών προς τιμήν της Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Λιχάδος, η κ. Ντέλιου παρουσίασε το βιβλίο της «Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια» σε συνεργασία με το εργαστήριο του κ. Ραμιώτη, το οποίο πλαισίωσε την εκδήλωση με τα χειροποίητα αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων που κατασκευάζει. Η παρουσίαση έλαβε χώρα στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο στεγάζει συλλογή εκκλησιαστικών και λαογραφικών κειμηλίων της περιοχής, με πρωτοβουλία του εφημερίου του Ιερού Ναού π. Θεόδωρου Μπούρα.
4
Με φόντο τον παραδοσιακό αργαλειό, όλοι οι ομιλητές ευαισθητοποίησαν το κοινό σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η διάσωση, καταγραφή και προβολή των λαογραφικών στοιχείων του Βορειοευβοϊκού πολιτισμού.
3
Η κ. Ντέλιου εστίασε την ομιλία της στην ενημέρωση των παρευρισκομένων για τα τοπικά δημιουργήματα της λαϊκής τέχνης, την σχέση που αυτά είχαν με τις τοπικές παραδόσεις  και την ιστορική τους πορεία, δίνοντας μια ιδέα για το βάθος της ρίζας του λαϊκού πολιτισμού και την ανάγκη κατανόησης του παρελθόντος προκειμένου να στηρίξουμε σε αυτό το μέλλον. Ο κ. Ραμιώτης ανέλυσε ιδιαίτερα τον τρόπο κατασκευής των παραδοσιακών κοσμημάτων και έκανε φανερό τον κόπο και την αξία που αυτά είχαν και έχουν, ενώ η ποιήτρια και εικαστικός κ. Κατερίνα Αθηνιώτου – Παπαδάκη με βαθύ συναισθηματικό λόγο, μετέφερε τους παρακολουθούντες μέσα στον χρόνο προκαλώντας εύστοχους προβληματισμούς πάνω στο συμβολισμό της παραδοσιακής φορεσιάς και αντιπαραβάλλοντας το παραδοσιακό στο σύγχρονο ένδυμα και στις αξίες που αυτά εμπεριέχουν. Παραλλήλως προβλήθηκαν και δύο βίντεο σχετικά με τις παραδοσιακές ενδυμασίες και τα κοσμήματα.
2
Την εκδήλωση έκλεισε ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου π. Θεόδωρος Μπούρας , ο οποίος, ανέκαθεν ευαισθητοποιημένος στη διάσωση του λαϊκού πολισμού, τίμησε την κ. Ντέλιου για το βιβλίο της με αναμνηστική πλακέτα.
1
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πανοσιολογιώτατοι Ιεροκήρυκες της Ι.Μ. Χαλκίδος π. Δαμασκηνός Μάκρας  και π. Ιωάννης Βουτσιλάκος και ο Κοζανίτης λαογράφος-συγγραφέας Λάζαρος Ε. Νάνος.
Εν συνεχεία οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν τον Πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμήν της Υπεραγίας Θεομήτορος τον Ιερό Ναό, ενώ οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν και την Αγία Κάρα της Μεγαλομάρτυρος Αγ. Μαρίνας, η οποία παρέμεινε στη Λιχάδα για δύο ημέρες προς ευλογία.