ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Όλες οι φωτογραφίες παραδοσιακών, εκκλησιαστικών και χειροποίητων κοσμημάτων των blog και του facebook ανήκουν στο εργαστήριο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ και απαγορεύεται η εμπορική χρήση τους (αφίσες, ημερολόγια κλπ) δίχως να ζητηθεί πρώτιστα άδεια και δίχως αναφορά του εργαστηρίου σύμφωνα με το νόμο 2121/92 περί πνευματικών δικαιωμάτων. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση στο διαδίκτυο με αναφορά του εργαστηρίου με ενεργό link και του φωτογράφου όπου αναφέρεται. Η αφαίρεση λογοτύπου διώκεται αυστηρά από το νόμο.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ

Την Κυριακή 10 Απριλίου  2016 το εργαστήριό μας παρουσίασε τη δουλειά του σε αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων όλης της Ελλάδας στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" στην Πλάκα.


 

Το υπέροχο μουσείο που φιλοξένησε την εκδήλωση ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και είναι ο χώρος στον οποίο έζησε και έγραψε τις λαογραφικές της μελέτες η μεγάλη λαογράφος Αγγελική Χατζημιχάλη.
Στον ιστορικό αυτό χώρο, στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου της Ασημίνας Ντέλιου "Παραδοσιακές Ελληνικές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια"


η συγγραφέας Α.Ντέλιου
το εργαστήριό μας παρουσίασε τις δημιουργίες του χρυσοχόου κ. Θεοφάνη Ραμιώτη σε παραδοσιακά και εμπνευσμένα από την παράδοση κοσμήματα, ενώ στην ομιλία του ο κ. Ραμιώτης παρουσίασε στο κοινό την ιστορία του παραδοσιακού κοσμήματος και τις τεχνικές δημιουργίας του, εξηγώντας πολλές απορίες σε σχέση με την κατασκευή και τον κόπο που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένα χειροποίητο αντίγραφο.


ο χρυσοχόος κ Θεοφάνης Ραμιώτης

Η παρουσίαση του βιβλίου για τις φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας έγινε απο την π.Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη η οποία αναφέρθηκε εκτενώς στο βιβλίο και στην σημασία του ως corpus για τις παραδοσιακές φορεσιές της Βόρειας Εύβοιας, ενθαρρύνοντας την κ. Ντέλιου να συνεχίσει την καταγραφή και αποτύπωση των στοιχείων του Βορειο-Ευβοϊκού Πολιτισμού


η κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη

 ενώ η εικαστικός και συγγραφέας κ. Ολυμπία Φίκα αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια για την μέχρι τώρα πορεία του ζευγαριού που φιλοδοξεί να προβάλλει τον πολιτισμό παρόλες τις αντίξοες συνθήκες της τρέχουσας πραγματικότητας.


η κ. Ολυμπία Φίκα 

Την εκδήλωση τίμησε η παρουσία του νυν Διευθυντή του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Ευάγγελου  Καραμανέ, και η παρουσία των κ. Λευτέρη Δρανδράκη, δασκάλου χορών του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών και των κυριών Ε. Λεούση, εφόρου του τμήματος οικοτεχνίας του Λυκείου Ελληνίδων και της κ. Σακκοπούλου υπεύθυνης της ιματιοθήκης.


από αριστερά Αικ. καμηλάκη, Ευάγγελος Καραμανές, Ολυμπία Φίκα


ο κ. Δρανδράκης με την κ. Καμηλάκη

Την εκδήλωση και έκθεση παρακολούθησαν επίσης μαθήτριες των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων "Η Θεομήτωρ" οι οποίες ξεναγήθηκαν από τον χρυσοχόο κ. Ραμιώτη και φωτογραφήθηκαν με αυτόν, δείχνοντας οτι οι νέοι θέλουν να γίνουν κοινωνοί της παράδοσης και η ευθύνη μας είναι να τους δώσουμε τον χώρο και την ώθηση,  έτσι ώστε να προχωρήσουν ένα βήμα εμπρός τον ελληνικό πολιτισμό που τους ανήκει.


ο κ. Ραμιώτης με τις μαθήτριες των εκπαιδευτηρίων "Η Θεομήτωρ"